نقشه آمریکا برای تحت فشار گذاشتن ایران با ابزار تحریم در دور جدید مذاکرات هسته ای
کاخ سفید چگونه از آب گل آلود "مکالمه تلفنی" ماهی گرفت؟
هر چند شواهد موجود حاکی از آن است که مکالمه کوتاه تلفنی روحانی و اوباما برای ایران دستاوردی نداشته، اما مقامات آمریکایی با زیرکی در صدد بهره گیری هر چه بیشتر از این ارتباط غیرمنتظره هستند.
به گزارش رجانیوز، کاخ سفید در نظر دارد پس از مذاکرات هسته ای میان ایران و کشورهای 1+5 دور جدید تحریم ها علیه کشورمان را به اجرا گذارد.
تحریم های یک طرفه ای که پیش از این گفته می شد با نارضایتی شرکای تجاری و خریداران نفت ایران مواجه می شود اما آمریکا در صدد است با بهره گیری از اتفاقات اخیر در عرصه دیپلماسی با ایران ، شرایط را برای اجرا کردن تحریم ها فراهم آورد. این رویکردی بود که اوباما در مذاکرات خود با بنیامین نتانیاهو آن را علنی کرد.
اوباما در بخشی از اظهارات خود در این دیدار ادعا کرد که "ایرانیها به دلیل تحریمهای فوقالعادهای که در چند سال گذشته علیه آنها اجرا شده آماده مذاکره شدهاند، ما باید دیپلماسی را بیازماییم. ما باید این حقیقت را شاهد باشیم که آنها در عزم خود برای پایبندی به قواعد بینالملل، قوانین بینالملل و الزامات و قطعنامههای بینالمللی، جدی هستند."
رئیس جمهور آمریکا ادامه داد که برای تسکین تحریم ها علیه ایران باید بالاترین سطح آنچه که وی آنرا راستی آزمایی می خواند علیه جمهوی اسلامی به اجرا در آید.
پس از اظهارات اوباما، مجلس سنای آمریکا طرح بررسی تشدید تحریم علیه ایران را به بعد از مذاکرات آتی هسته ای میان ایران و 1+5 موکول کرد. البته نمایندگان دولت آمریکا از کنگره خواستند تشدید فشارها را تا مذاکرات هسته ای 23 مهرماه بین ایران و 1+5 به تعویق بیاندازد.
جن سایکی، سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا،گفته است: "ما به رایزنی با کنگره درباره همه قوانین مرتبط با ایران ادامه میدهیم همچنان که از خیلی پیش از این، چنین گفتوگوهایی داشتهایم. ایران ناچار است وضعیت اقتصادیاش را بهبود دهد چون فعلا همه نشانههای اقتصادی برایشان منفی شده است."
در واقع کاخ سفید در مواجهه جدید با ایران دو هدف را همزمان پیگیری می کند.
اول آنکه شرایطی را فراهم آورد تا دیپلمات های ایرانی تحت فشار وارد مذاکرات شوند و اینگونه فضا برای کسب امتیاز از ایران فراهم کنند.
هدف دوم آنکه آمریکایی ها با تاکید بر موضوع راستی آزمایی فعالیت های هسته ای و نشان دادن حسن نیت خود در قالب پررنگ کردن مکالمه تلفنی اوباما با روحانی به دنبال آن هستند به افکار عمومی و کشورهای جهان به ویژه شرکای تجاری ایران ثابت کنند نگاه کاخ سفید به موضوع هسته ای ایران نگاه صرفا "فنی و غیر سیاسی" است.
اما یکی از بزرگترین دستاوردهای آمریکا از این مکالمه کوتاه تلفنی آن بود که مقامات کاخ سفید این نکته را اثبات کنند که در صورت تشدید فشارها رفتار ایران تغییر می کند. موضوعی که اوباما در دیدار با نتانیاهو نیز به آن اشاره کرد.
آمریکایی ها پیش از این با چالش "عدم تاثیرپذیری" و "عدم تغییر رفتار ایران" در مواجه با تحریم ها مواجه شده بودند . به این معنا که کشورهایی اروپایی و شرکای تجاری ایران که از مبادله اقتصادی با کشورمان سود می بردند و عدم رفتار ایران را در ماه های اخیر مشاهده می کردند خواستار لغو تحریم های یک جانبه بودند.
به گزارش بی بی سی، جفری اسکات، متخصص تحریم در موسسه اقتصاد بینالمللی پیترسون گفته است: "دشوار است که مشتریان اصلی نفت ایران در آسیا را وادار کنیم واردات خود را از این کشور از این هم کمتر کنند. به همین خاطر دنبالکردن تحریمهای بیشتر، شاید غیرسازنده باشد و باعث شود همراهی فعلی در تحریم ایران، از هم فرو بشکند."
اما مکالمه تلفنی روحانی و اباما و دیدار ظریف و جان کری از سوی آمریکایی ها اینگونه تفسیر شد که ایران در اثر تشدید فشارها به سمت گفتگوهای "واقعی" رهنمون شده است به همین دلیل برای کنترل ایران باید فشارها تشدید پیدا کند.
در چنین شرایطی پیش بینی مذاکرات 23 و 24 مهرماه میان ایران و 1+5 دشوار به نظر نمی رسد.
وزیر امور خارجه ایران در یک سو و معاونان سیاسی وزاری امور خارجه 1+5 به همراه کاترین اشتون در سوی دیگر می نشینند و در صورت عدم همراهی ایران با خواسته های جهش یافته آمریکایی ها، دور جدید تحریم ها به اجرا گذاشته می شود.
حال وزارت امور خارجه ایران در مواجهه با نقش حساب شده کاخ سفید که از یک مکالمه ساده تلفنی شروع شد ، چه برنامه ای دارد؟ سئوالی که حدود 10 روز دیگر و پس از پایان مذاکرات هسته ای می توان به آن پاسخ داد.
نظرات شما عزیزان:
برچسب ها : کاخ سفید, مکالمه تلفنی, ابزار تحریم, دور مذاکرات هسته ای, ,